Yli-Eskolan historia

Yli-Eskolan tilan historia yltää pitkälle 1500-luvulle, jolloin historian kirjat ovat tunteneet tilan nimellä Eskola. Pienessä Talvisillan kylässä on tuolloin ollut 10 maataloa isäntineen ja emäntineen. Isolle kirkolle, Somerolle, on matkaa kertynyt hevoskyydein 10 kilometriä. Eipä tuo matka sen koommin ole lyhentynyt, joskin nopeammin matka nykypelein taittuu.

Tilan vaiheista sotien melskeessä ja maaseudun murroksessa ei ole tarkkoja tietoja, mutta 1800-luvun aikakirjoissa mainitaan Yli-Eskola -niminen tila, jona talouskeskus on semmingin säilynyt. Yli-Eskolan suvussa, alkujaan esivanhempien asuttamana tila on varmuudella ollut jo yli kahden vuosisadan, ja kuuden sukupolven ajan. Kesällä 2007 tilan historiassa käännettiin uusi lehti, kun eläkkeellä oleva Lehden pariskunta alkoi entisöidä lähes 50 vuotta autiona ollutta talouskeskusta rakennuksineen.

Nyt puolen vuosikymmentä myöhemmin tila on noussut uuteen kukoistukseen, palvellakseen juhlivaa kansaa maaseudun rauhassa, viljavien peltojen syleilyssä.